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Q: I accepted a position as principal 
of a school. I am new to the school and 
do not know my staff. Can I review 
their personnel files?

A.  Whenever a principal uses the 
information in the custody or under the 
control of the board, he or she must do 
so only for those reasonable purposes 
for which the information was collected 
or with the teacher’s consent (see 
section 39 of the Freedom of Information 
and Protection of Privacy Act [FOIP Act] 
below).  

Your purpose for reviewing the files 
might be to assign duties, build 
schedules, familiarize yourself with 
return-to-work accommodations, or 
other purposes directly related to the 
administration of the staff. For these 

purposes, a review would be legitimate.  
If, however, the review is out of 
personal curiosity or for any purpose 
not related to your administrative 
mandate, then the review is ill advised, 
at best, and potentially in violation of 
section 39 of FOIP, at worst.  One 
would not rely on information in the 
teacher file to initiate an evaluation or 
to take disciplinary action as this would 
require a direct supervisory role at the 
time the issues arose. 

If you elect to review the district 
personnel files,
•	preserve the confidentiality of the 

files’ contents,
•	protect the records from 

unauthorized access at all times,
•	do not remove anything from the 

files or amend any content,
•	do not photocopy or otherwise 

reproduce any content in the files 
and

•	do not remove the personnel files 
from the district office.

Understand that both the files and 
any notes you make regarding the files 

are subject to a FOIP request for 
access.  Determine if notes are 
necessary. Ensure that any notes you 
create are secured and kept 
confidential.  

Consider informing the staff that you 
are planning to review their personnel 
files and invite them to review their 
individual files with you. You must be 
able to justify reviewing the personnel 
files if you are challenged.

Section 39 of the FOIP Act sets out 
how personal information may be used. 

In section 39(1)(a) and (b), 
information may be used as follows:

39(1) A public body may use 
personal information only

(a) for the purpose for which the 
information was collected or compiled 
or for a use consistent with that 
purpose

(b) if the individual the information 
is about identified the information and 
consented, in the prescribed manner, to 
the use (see section 6 of the FOIP 
Regulation)


